isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni
isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Çalışır?

Videoyu indirme için tıklayın.

 

Yangınlar maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal bir afettir. Yangınların kent yaşamındaki tehlikeleri de oldukça büyüktür. Kentte ve kent içi ulaşımda can güvenliğimizi sağlayan aletlerse hiç kuşkusuz yangın söndürme cihazları.

Yangın söndürücülerin düzenekleri oldukça basittir. Yüksek basınç altında karbondioksit içeren bir tüp. Bir başka değişle karbondioksit ve inç/karede 800 basınç. Yangın tüpleri santimetre başına 360 kg basınca dayanıklı çelik 1 tüpten oluşur. Gaz moleküllerinin basınç hareketi devamlı olarak içten dışa doğrudur. Ama hapse edildiklerinde basınç hareketini içeri doğru yapar. Karbondioksit öyle bir basınç altındadır ki moleküller sıkışır ve sıvıya dönüşerek dibi çöker. Bir tetik karbondioksiti serbest bırakır, hortumda bunu ateşin üzerine püskürtür. Karbondioksit serbest bırakılır ve tüpün içindeki yüksek basınç karbondioksiti yüksek hızla dışarı fırlatır. Karbondioksit bu yüksek basınç sayesinde ateşi söndürür.

Sıkıştırılmış karbondioksit o kadar çok basınç altındadır ki eninde sonunda bir çıkış yolu bulacaktır. Kol çekildiği anda karbondioksit dışarı çıkabilmek için son hız hareket eder. Yüksek bir hıza ulaşır ve ateşi söndüren bir jet sprey haline dönüşür. Güçlü bir zincirleme reaksiyonu tetikler ve birdenbire tüpte sıvı karbondioksitin genişlemesi için yer açılır. Yüksek basınç altındaki moleküller birbirinden ayrılır. Işık hızında buharlaşarak tekrar gaz haline dönüşürler. Karbondioksit molekülleri kuşatıldıkları alandan emebildikleri kadar ısı emerler. Ama ısı emilişi sırasında karbondioksit ısınmaz, yalnızca sıvıdan gaza dönüşür. Karbondioksit ısınmaz ama ısısını emdiği bölgeyi soğutur. Derece tüpü donduracak kadar düşer ve sıvıyı katılaştırarak elde edilen tozun dışarı çıkmasına sebep olur: Karbonik toz. Yüksek basınç karbonik tozu hortumdan dışarı püskürtür. Bu tozda söndürür, çünkü karbondioksit oksijen ağırdır ve yanmaz. Yangın tüpleri oksijenin karbondioksiti geçemeyeceği bilgisine dayalı bu prensiple çalışır.