isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni
isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni

Acil Durum Çantası Programı 3. Bölüm

Videodan sese otomatik çeviridir:

17/8/1999. Marmara depremi 12/11/1999 Düzce depremi. Ve, 23/10/2011 van Erciş depremi. Türkiye’nin deprem den aldığı son yaraların tarihleri acılar hala taze. Peki ders aldık mı? Deprem anında nasıl davranmamız gerektiğini enkaz altında kalırsak, daha uzun süre hayatta kalabilmek için neler yapabileceğimizi biliyor musun? Acil durum çantası bu soruların yanıtını vermek için deprem gerçeğini işlemeye devam ediyor.

Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara da bulunan deprem simülasyon merkezinde düzenli ve aralıksız olarak eğitim veriyor.

Kitlesinde ağırlıklı olarak çocuklar yer alıyor. Onlara deprem anında hayatta kalabilmek için nasıl davranmaları gerektiği uygulamalı şekilde anlatılıyor.

Dedeciğim sen bugün buraya niye geldin? Misafir sorulmaz ama sen bize 1 anlat bakalım bugün buraya niye geldim? Ben bugün deprem anında ne yapacağınızı öğrenmek için geldim. Bu canlı, canlı canlı yaşayıp daha iyi pekiştirmek için.

Diyelim ki depreme mutfaktayken yakalandınız. Nasıl davranmanız, nereye sunmanız gerekiyor işte yanıtı.

Yine deprem başladığında bizim için tehlike olacak buzdolabı gibi üzerimizde verecek eşyalardan uzak duruma geliyoruz. Ocak ürünlerine yatmamız gerekiyor. Çünkü burada üzerimize devrilecek eşyalar var. Bizim için en güvenli gördüğümüz yerde bulaşık makinesinin önünde sağlam 1 şekilde sığınmaya çalışıyoruz. Deprem bitinceye kadar konumumuzu koruyoruz.

Başladığında oturma odasında da olabilirsiniz. Yine deprem başladığında üzerimize devrilecek eşyalardan, çerçevelerden uzak yerlerde sağlam eşyaların yanında yatıyoruz. Fiyat nedir?

Deprem bittiğinde yine kalkıp kendimizi kontrol ediyoruz. Yine mutfaktaki gaz canımızı ve sularımızı kapatıyoruz. Biz engellerin eşyaları çekerek elektrik şalterleri kapatıyoruz. Yine çıkışı en yakın yere konumlandırdığı afet çantasını aldıktan sonra. Kapımızı açtığımızda bakıyoruz merdivenler yerinde mi? Eğer yerindeyse önce çocuklarımızı sonra kendimiz çıkıyoruz. Uzmanlar çocuklara hayati öneme sahip bilgileri simülasyon merkezinde görselleştirmek anlatıyorlar. Onlardan biri de camlardan uzak durmak. Buca modellemesinde eşyaların doğru konumlarına anlatıyoruz. Nasıl olması gerektiği, yatakların camlardan uzak durması gerektiği diğer dolap gibi devredebilecek eşyaların çocukların üzerine düşmemesi veya kaçış yolunda engelleyecek şekilde dizayn edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Yine deprem anında yapısal olmayan elemanlardan camlar kırılabilecek, içinde camlara karşı alınacak tedbirler anlatıyoruz. Bunlardan 1 tanesi. Kalın perdeler çekmek. Eğer bunlar mümkün değilse de camların. Burada gördüğünüz gibi şeffaf filmlerle çekilmesini üretiyoruz. Çok basit çekimi, bütün evlere bunlar uygulanabiliyor. Bunları çektiklerinde neler olduğunu göstermek amacıyla da çocuklarımıza 1 deprem anında camları nasıl kırıldığını göstermek amacıyla. Burada her gün 2 seans halinde camlarını kırıyoruz. Burada görüldüğü gibi yataklar camın önünde ise. Çocuklara ne kadar zarar verebileceğini, çocuklarımız birebir olarak görsel şekilde görebiliyorlar. Ama tedbir almış ve buna film çekmiş olsalardı. Camlar kırılsa bile dökülme dini kendilerine herhangi 1 zarar vermedi. Bu şekilde anlatıyoruz. Deprem anında eğer işyerinde iseniz nasıl davranmalısınız? Afad bu sorunun yanıtını da simülasyon kapsülüyle veriyor. 3 boyutlu ortamda verilen talimatları uygulayarak testi geçen hayatta kalıyor. Sanayi kuruluşunda sanayi bölgesinde kimyasal üretimi yapan 1 fabrikada olası 1 afette güvenli 1 şekilde nasıl dışarıya çıkarız? Buradaki amaç afet sırasında ilk önce afet bitene kadar yani sallantı bitene kadar can güvenliğimiz olan 1 yerde yaşam boşluklarında kalıyoruz. Deprem sarsıntı bittikten sonra kimyasal üretim yaptığı için gaz maskesini alarak güvenli 1 şekilde şart ellerini kapatarak toplanma merkezine çıkıyor.

Peki deprem oldu. Içinde bulunduğumuz bina yıkıldı. Sizde enkaz altında kaldınız. Kendinize 1 yaşam üçgeni oluşturmayı başararak hayatta kaldınız. Bundan sonra ne yapacaksınız? Kurtarma ekiplerinin size ulaşması saatler hatta günler sürebilir. Daha uzun süre hayatta kalabilmek için neler yapmalısınız? Enerjinizi nasıl tasarruflu 1 şekilde kullanabilirsiniz? Bilinmesi gerekenleri ve yanlış bilinenleri uzmanından dinleyelim. Ilk anlarda 1 panik yaşayacağız. Uzun süre yaşamak istiyoruz. Ne yapacağız? Önce tozdan kendimizi korumak gerekiyor. Ağzımızı ve burnumuzu mümkün olduğu kadar kapatmak gerekiyor önce. Çünkü etrafta toz olacaktır ve ayağımızın kollarımızın uzun uzun, her herhangi 1 tarafının sıkış madığını kontrol etmemiz gerekiyor. Kendimizi 1 kontrol ederek 1 yere sıkışma adımızı kontrol edeceğiz ilk anlarda bu ara biliriz ama her taraf. Yıkıldığı için bu bağırma bize 1 fayda sağlamayacaktır. Ama dışarıya sesimizi iletebilmek için etrafta bulduğumuz herhangi 1 taş parçasını alıp herhangi 1 yere vurarak da sesimizi ne yapabiliriz? Dışarıya üretebiliriz.

Bağırmak değil, 1 cisimle duvara vurmak sesinizi duyurmak için yapılması gereken bu. Çünkü hassas dinleme cihazları insan sesinden çok duvara vurmasıyla çıkacak akustik seslere duyarlı. Peki enerji tasarrufu. Mümkün olduğu kadar uyumalıyız, uyuyarak vakit geçirmeliyiz. Arada 1 kalkıp yine herhangi 1 parça ile dışarıya ne yapmalıyız? Sesimizi duyurma alıyız. Uyumanın da yöntemi var. Çünkü aşağıda kaldığımız zaman etrafı soğuk olacaktır. Enkazdan 6 soğuk olacaktır. Vücut ısınızı korumak zorundayız. Yapacağımız ilk şey ayaklarınızı karnınıza çekerek mümkün olduğu kadar. Kendi aşımızı koruyacak düzeyde yani cenin pozisyonu dediğimiz pozisyonunda durarak hayatımızı idame ettirmeye çalışmalıyız. Eğer bunları yapabiliyorsak uzun 1 süre enkaz altında kalabiliriz. Bunlar yapılması gerekenler 1 de yapılmaması gerekenler yanlış bilinenler var. Onlardan belki de en önemlisi susuzluğu gidermek için idrar içmek şöyle, 1 kanı var, idrar içme diye hani gördüğümüz kesinlikle bunu yapmamalıyız. Çünkü içinde amonyak vardır. Bu amonyak ve diğer vücudun içindeki toksik maddeler bizi tekrar zehirleyecek tir. Bu da böbreklerimiz de zarar verecektir. O yüzden sadece ağzımızın kurulumu giderebilmek için tükrük bezleri mizi kendi içimizde türklüğümüzü biriktirip tekrar bunu yutarak hayatımızı devam ettirebiliriz. Afad simülasyon merkezinde evlerin sağlam yapıldığında yıkılmayacağız. Olgusu da ev yapma oyunuyla çocukların zihinlerinde canlandırılıyor. Çocuklar 2 gruba ayrılıyorlar ve 2 ev yapıyorlar. Tabi öncelikle çocuklar işte yarışın verdiği heyecanla çok hızlı. Ev yapıyorlar. Sağlam ev yapma ile ilgili kurallara dikkat etmiyorlar. Mesela benim çok sevdiğim 1 atım var. Bu evin içerisinde koysam başına 1 şey gelmez ama oturma izni verdiniz. Çünkü şimdi küçük 1 deprem yapıyoruz. Görelim bakalım ne olacak evlerimiz?

Her köşeye 1 tane demir takviyesini gördünüz başlayın.

Ne yaptın? Kurallarına uygun evler yaptık. Sağlam temel yaptık, demir kullandık, yeterli malzeme kullandı. Şimdi daha büyük 1 deprem yapacağız ve deprem daha uzun sürecek göreceğiz. Bakalım evlerimiz ne oluyor mu?

Yer yerinden ağırladığı ikinci de sapasağlam ayaktayım çünkü kurallara uygun evler yaptık. Her 2 grubu da kocaman alkışlıyorum. Bravo. Hocam sizin fikirleriniz bizim için çok önemli. Eğitimle ilgili görüşlerinizi alabilir miyim? Eğitim çok faydalı. 1 eğitimdi öğrencilerimiz deprem öncesinde neler yapmaları gerektiğini öğrendiler. Özellikle sağlam binalar inşa etmeleri gerektiğini öğrendiler. Çocuklar eğitim nasıl geçti ya eğlenerek öğrendik. Eğlenceliydi, güzel geçti. Peki neler öğrendiniz? Eşyalarımıza sabitleme mizin gerektiğini ve acil durum çantanızın bulunması gerektiğini deprem. Gerektiğine veya deprem öncesinde ne yapmamız gerektiğini, acil durum çantası üçüncü bölümünde deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. 1 de deprem öncesi var. Bunun da olmazsa olması acil durum çantası. Peki içinde neler olmalı? Mutlaka ufak tefek yaralanmalar için 1 ilk yardım çantasında olması gerekiyor. Yine bugünlerde olduğu gibi soğuk havalar için mutlaka 1 battaniye kalın giyeceklerin olması gerekiyor. Çabuk bozulmayacak konserve tarzı kuru gıdaların olması gerekiyor. Yine. Su olmazsa olmazımız ancak bu gıda ve su gibi ihtiyaçlarımız ailenin sayısına göre miktarları ona göre ayarlamak zorunda. Yine evde küçük bebeklerimiz olabilir. Onların en az 3 günlük ihtiyaçları için malzemeler konumlandırılması. Evimizin tapusu araç ruhsatı, fotokopisi, kimlik bilgilerimiz gibi değerli evrakların olduğu belgeler yine 1 miktar para ve bunları mutlaka su almaz poşetler içinde konulan durmak gerekiyor. Çünkü afet 1 sel olduğunda bunların ıslanmaması kullanılabilmesi gerekiyor. Yine ailemizde sürekli olarak kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlar varsa şeker hastası olabilir. Kalp hastası bunlar için mutlaka gerekli ilaçları konumlandırılması. Yine olmazsa olmazlarımızdan 1 el feneri miz olmalı. Bunu mutlaka gerek piller olmalı. Çünkü afet gündüz bile olsa günlerce evimize giremeyeceği bu el feneri bizim için çok büyük kolaylık sağlayacak. Bahsettiğimiz gibi mutlaka herkesin kalın kıyafetler bulundurmak zorundayız. Yine günlerce dışarıda kalacağımız için mutlaka şahsi temizlik malzemelerimiz bu çantanın içerisinde yer alması gerekiyor. Yine deprem sonrası pek çok söylentiler ayrılacaktır. Bunlardan korunmak için gerçek bilgilere ulaşmak için pilli 1 radyomuzun olması gerekiyor. Yine bu çantamızda bulunan eşyaları da her ay alışverişe gittiğimizde su, konserve gibi bozulabilecek eşyalarını yenileriyle değiştirilmesi sağlanarak sürekli olarak çantamız güncelliğini korumuş olacaktır.

Acil durum çantası dördüncü bölümünde türkiye’nin beklenen olası en büyük depremini istanbul depremini masaya yatıracak. Türkiye istanbul depremine kadar hazır deprem anında ve sonrasında istanbul’u ne yapmalı? Gibi soruların yanıtları aranacak.